Friday, 6 April 2012

Oh kawan ^^




Seseorang yang sentiasa bergurau senda di hadapanmu,
Ketahuilah dialah seorang pemurung tatkala sendirian.


Seseorang yang sentiasa menyuntik kata-kata semangat dan perangsang kepadamu,
Ketahuilah tatkala itu dia sedang menyulam hatinya yang retak seribu.

Seseorang yang sentiasa kelihatan kuat di hadapanmu,
Ketahuilah dialah yang sentiasa mengadu lemah di hadapan Tuhannya.

Seseorang yang ketawanya menceriakan harimu,
Ketahuilah tatkala itu dia sedang membalut duka di dadanya.

Seseorang yang sering memberi hadiah kepadamu,
Ketahuilah dialah insan yang tidak pernah mendapatkannya.

Seseorang yang bebas mengeluarkan cetusan fikirannya,
Ketahuilah dialah seorang 'petapa setia' yang tidak mampu
bersuara tatkala sendirian  (*ma’ar rahman)



Hanya sekadar kisah untuk zanna kongsi dgn semua. Takda kena mengena dgn sape2 k. Saja nak isi mase lapang yg luang terluang sgt nie. Smua nie tentang cinta? Tak laa, ada jgk terselit tentang tom cruise dan jet li. *sbnrnya zanna mnat jet li n tom cruise. Hihi. Cuba korg keluar rumah sorg2, g jalan2 sorg2, prnah ta rasa smua org . satu dunia tgh pndang korg? Haaa.. zanna akn rase camgitu, bile prasaan camtu timbul muleelaaa buat2 on col pdahal ckp sorg2 letak fon kat tlinga budjet tgh tgu kwn laa nie kan. Tak pun jalan konon2 megah, pdahal tgh segan, Time camnie mulelaa rase nak kameha sorg2 yg memandang kita tu. Kalau zanna slalu znna cover cun je, pdulikan org cakap ape. Hihi. Walaupun FACT! sbnrnyer  tade org pndg pun, smua ad hal diorg masing2 laaa, kemon2, prasaann lebeyy pun ta boley +_+* 

oke2, dah jauh sgt pun melalut nie.
Korang ade kwn baik? Kawan baik yg baikkk sgt2. Cpt sape ade truskan bace ea. >.<~~~
Zanna ad ramai kwn baik. Bia pun diorg ta angp znna kwn baik diorg znna ttp anggp diorg kwn baik zna. Err? Tapelaa. Abaikan. Kwn znna ad mcm2 prangai. Ad yg senyap, bising mcm znna, suke glak kuat, pemalu, over exited, trlebih dos, gile memanjang lipan kaler merah, blaaa, blaaa, blaaaa, haish  byk jenis kalau na citer smpai aym znna kine smbelih korban taun dpn pun ta habis O_o


Apa prasaan hati kecil yg kuat tacing korg kalau tau yg kwn baik korg akn tggalkan korg? Bkn mcm tggalkan baby tepi jalan ea, tp mksod lg keras, tggalkan sbb ta nak kwn dah dgn korg. Menusuk hati dan kalbu kan? Ya ya ya~~
Camnie laa, zna ade tips yg boley kite pkai kalau nak dptkan kwn kita tu balik. Ta kira laa laki ke ompuan kan, yg pnting kwn adlah asset pnting dlm hubungan sesame kaum 1 malaysia. ! kalau tade kwn camner kita nak boikot bila harga kicap kipas kaler merah naik harga kan? Ta kan na boikot sorg2, tam cm gile pulak. *znna jgn merepek!   Pang! =_=* aiyakkk!
Oke2, nie tips dia:
  • Bg kawan masa berapa byk masa pun untuk coolll mcm matcoll. Jgn kacau dia masa dia Hot mcm hotplate . yumm. Yumm. ~~
  • Senyum je bila dia marah, btulkan ape yg tak btul dlm prcakapan. Kalau salah kita, mgaku salah ja n mntak maaf. *tunduk kpala bebanyak kali . haikk~~ haikk~~ haikk~~ haik~~
  • Kalau kwn marah dia akn buat sesuatu yg dia pun ta sdar, contoh, bebelock kita dr FB, twitter, YM, myspace (wujud lg ke?) dan yg lain2 supaya kite ta boley na stalker dia g dah. Tape, biarkan, aslkan dia hepy.  Maafkan jela dia, sbb nanti dia akn add kita balik =)
  • Bg laa dia hadiah, sdaya upaya stinggi gunung kinabalu dan bersemangat waja, pujuklah dia. Hepykan dia semula, sbb prcaya laa, senyuman dn gelak ktawa kawan boleh ubat luka dalaman kita =).
  • Jangan sekali2 guna org ketiga untuk mintak maaf pd kawan, bersemuka empat mata, dua hidung, dua mulut dan 2 kening dengan kawan. Mase tu kalau dah marah sgt smua bende kemarahan akan terlepas, dr situlah kita akan tau mana salah dan mana betul.
  • Buanglah ego, kemaraHAN dan sifat main sepak2 bola sepak antara kita dan kawan. Dengan itu keadaan akan selamat.

Oke, tu je yg mampu zna bg tips bila ada msala ngn kawan.
Kawan yg baik akan memaafkan kita, trima kita seadanya dan sntiasa support kita ta kira depan, belakang, kiri dan kanan. Percaya laa. Gelak ktawa kawan adlah prkara yg kita ta nak lupa smpai bila2. ^^


Tgok tuu, comel je dua kawan nie tido kan? hihi, tade kne mgena pun, cuma na knalkan, yg putih tu namenyer shadie n kwn yg satu lg tu namenyer sunbae. Kawan nie da umur 1 bulan ;)

No comments:

Post a Comment